În acest moment Asociația Grigore Moisil are agreate parteneriate cu Inspectoratul Scolar Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Asociația Metamorfoze a medicilor psihiatrii din cadrul SCJUBN și alte asociații non-guvernamentale locale.
Proiectul își propune să genereze o acțiune comunitară în problema consumului de droguri în rândul tinerilor din județul nostru.
Etapele acestui proiect sunt următoarele:
Preambul
În perioada ianuarie-aprilie a acestui an, alături de consultantul nostru în acest proiect – domnul doctor Eugen Hriscu, am adunat în jurul nostru medici, psihologi, profesori, asistenți medicali, antrepenori, instituții publice, asociații și organizații non-guvernamentale într-un grup de lucru și am căutat soluții.
Astăzi, avem încredere că am găsit răspunsuri la provocările pe care această problemă a consumului de droguri în rândul tinerilor ni le ridică nouă ca și comunitate.
Împreună cu voi putem pune în aplicare proiectul nostru și să transpunem această inițiativă în fapte.
Etapa I -Cercetarea sociologică
-mai – iunie 2024
În parteneriat cu Departamentul de Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai Extensia Bistrița, studenții coordonați de profesorul Ovidiu Puiu vor derula în toate cele 30 de școli din județ o cercetare sociologică pe eșantionare stratificată prin voluntari ai Europe Direct.
Ne dorim să realizăm o primă cercetare sociologică pe tema consumului de droguri în rândul elevilor din județul nostru. Vom avea primele cifre concrete despre acest fenomen, cifrele acestea vor sta la baza demersurilor noastre ulterioare.
Etapa II – Prevenție
-iulie – octombrie 2024 printr-un parteneriat cu Finder Akademie din Berlin, vom aduce în școlile din județul nostru programul de intervenție bazat pe dovezi științifice Rebound.
-sub coordonarea domnului Sebastian Linke – regizor în cadrul Finder Akademie vom finanța realizarea unui număr de trei filme scurt-metraj, care vor fi suport de curs în cadrul programului Rebound.
Prin acest program, elevii vor fi puși în fața unor povești care să reflecte propriile lor experiențe și lupte interioare.
Programul REBOUND va ajuta elevii din Bistrița-Năsăud să studieze factorii care influențează decizia de a consuma droguri, de la motivații individuale și ale anturajului, la presiunea societății și normele culturale.
Participanții la acest program de prevenire vor fi încurajați să analizeze alegerile lor și ale cunoscuților lor în raport cu pericolul drogurilor, să aplice concepte constructive ca MAGIC 7 în viețile lor.
Programul își propune nu să dicteze un anumit comportament, ci să înzestreze tinerii cu informații și cunoștințe care să-i ajute să conștientizeze alegerile și să prioritizeze sănătatea și starea de bine.
-octombrie 2024 îl vom aduce la Bistrița pe domnul Maximilian von Heyden – trainer în cadrul Finder Akademie, cu ajutorul căruia vom pregăti timp de 4 zile un grup de 15 oameni de specialitate, pentru a putea implementa acest modul de intervenție în rețeaua școlară județeană.
Aceștia vor deveni la rândul lor, trainer-i pentru consilierii școlari și medicii din rețeaua școlară care vor implementa proiectul în școlile din județ.
-ianuarie – iunie 2025 în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud vom realiza un calendar de introducere în școli a programului Rebound.
Prin contribuția consultantului asociației noastre – domnul doctor Eugen Hriscu, vom derula prima campanie de peer-counselling pentru elevii din județ, un proiect pe care domnia sa l-a pus deja pe picioare în București va fi implementat și la Bistrița prin tinerii voluntari ai mai multor organizații non-profit și asociații.
Etapa III – Reabilitare și reintegrare
-ianuarie – decembrie 2025 dezideratul asociației noastre este ca, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în cursul anului 2025 să punem bazele unor centre de zi pentru tinerii dependenți de droguri în Bistrița și în orașele Beclean și Năsăud.
Să finanțăm costurile cursurilor de specializare pe medicina adicției pentru cei care vor lucra în aceste centre.
Credem că, pe termen lung, realizarea unui centru de reabilitare medico-psihologică pentru dependenții de droguri, alcool, jocuri de noroc, mediu digital în județul nostru este realizabilă și ne va aduce comunitatea din Bistrița-Năsăud mai aproape de un viitor mai sigur pentru copiii noștri.
Pentru mai multe informații referitoare la acest proiect dar și pentru a vă spune cum vă puteți implica și ajuta ca acest proiect să se întâmple, vă rugăm să ne contactați la adresa de mail contact@asociatiagrigoremoisil.ro